به گزارش بورس خبر به نقل از تجارتنیوز، چین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان دیاکسیدکربن در جهان است و اکنون مسئول بیش از یک چهارم انتشار گازهای گلخانهای است. بنابراین بدون اقدام چین در کنترل انتشار گازهای گلخانهای، نمیتوان به مقابله علیه تغییرات اقلیمی رفت.
آن طور که بیبیسی گزارش داده، شی جین پینگ، رئیسجمهور چین اعلام کرد که کشورش قصد دارد تا قبل از سال ۲۰۶۰ به انتشار خالص صفر برسد، هرچند چین نحوه دستیابی به این هدف را به صورت دقیق مشخص نکرده است.
رشد انفجاری
انتشار گازهای گلخانهای در چین به ازای هر فرد تقریباً نصف این میزان در ایالات متحده است، اما جمعیت عظیم ۱٫۴ میلیاردی و رشد اقتصادی سرسام آور چین، آن را بزرگترین انتشار دهنده گازهای گلخانهای در دنیا کرده است.
چین در سال ۲۰۱۵ و در طی توافقنامه پاریس متعهد به ایجاد تغییرات بنیادی را برای محافظت از کره زمین شد و در سال ۲۰۲۰ تعهدات خود را تحکیم کرد. هرچند Climate Action Tracker که یک گروه بین المللی متشکل از دانشمندان و کارشناسان سیاسی است میگوید: اقدامات فعلی این کشور برای دستیابی به این هدف بسیار ناکافی است.
کنار گذاشتن زغال سنگ
به گفته بسیاری از کارشناسان، کاهش انتشار گازهای گلخانهای در چین قابل دستیابی است اما نیازمند یک تغییر اساسی در کل سیاستگذاریهای این کشور است. زغال سنگ منبع اصلی انرژی این کشور برای چندین دهه بوده است. محققان دانشگاه Tsinghua در پکن میگویند چین باید تا سال ۲۰۵۰ استفاده از زغال سنگ برای تولید برق را به طور کامل متوقف و از انرژی هستهای و تجدیدپذیر جایگزین کند.
رئیسجمهور چین میگوید که این کشور از سال ۲۰۲۶ استفاده از زغالسنگ را کاهش میدهد، هرچند در این زمینه نیز برخی از دولتها و مبارزان میگویند که چین این طرحها به اندازه کافی جدی نمیگیرد و در حال حاضر این کشور در حال ساخت نیروگاههای زغال سنگ جدید در بیش از ۶۰ نقطه در سراسر نقاط کشور است.
چین استدلال میکند که حق دارد همان کاری را انجام دهد که کشورهای غربی در گذشته انجام دادهاند، یعنی انتشار دیاکسیدکربن در روند توسعه اقتصادی.
حتی پکن در کوتاه مدت، به معادن زغال سنگ دستور داده است تا تولید خود را افزایش دهند تا از کمبود برق در زمستان آینده جلوگیری کنند. افزایش تقاضا از سوی صنایع در پی همهگیری کووید-۱۹ منجر به کمبود برق در چندین منطقه از چین در هفتههای اخیر شده است.
چین به سمت انرژیهای سبز میرود
محققان دانشگاه Tsinghua میگویند تا سال ۲۰۵۰ باید ۹۰ درصد انرژی چین از انرژیهای هستهای و تجدیدپذیر تامین شود. برای رسیدن به این هدف، پیشتازی چین در فناوریهای سبز، مانند صفحات خورشیدی و باتریهای پرظرفیت میتواند کمک بزرگی باشد.
هرچند دولت بر این باور است که تکنولوژیهای سبز پتانسیلهای اقتصادی عظیمی دارند و علاوه بر ایجاد شغل برای میلیونها چینی، وابستگی این کشور را به منابع نفت و گاز خارجی را کاهش میدهد.
چین برای اولین بار از فناوریهای سبز به عنوان ابزاری برای مقابله با آلودگی هوا که مشکل بسیاری از شهرهای آن است بهره گرفت. چین بیش از هر کشور دیگری انرژی خورشیدی تولید میکند، البته ممکن است با توجه به جمعیت عظیم چین مقدار انرژی تولیدی آن چندان چشمگیر نباشد، ولی نشان میدهد این کشور به چه سمتی حرکت میکند.
خودروهای برقی
چین در رتبه هفتم فروش خودروهای برقی در جهان قرار دارد، اما با توجه به جمعیت این کشور، بیش از هر کشور دیگری در دنیا خودروی برقی تولید میکند و میخرد.
طبق این ترجمه تجارتنیوز، در حال حاضر از هر ۲۰ خودرویی که در چین خریداری میشود، یک خودرو دارای موتور برقی است. تا سال ۲۰۳۵، مقامات چینی و نمایندگان صنعت خودرو پیش بینی میکنند که تقریباً تمام خودروهای فروخته شده در چین کاملاً برقی یا هیبریدی خواهند بود.
چین همچنین تا سال ۲۰۲۵ باتریهایی با ظرفیت دو برابر باتریهای تولید شده در سایر نقاط جهان تولید خواهد کرد. متخصصان بر این باورند که این باتریها ذخیرهسازی انرژی حاصله از منابع تجدیدپذیر در مقیاسی که قبلا غیرممکن بود را امکان پذیر میکند.
چین کشوری سبز و پایدار میشود
رسیدن به انتشار خالص صفر به این معنی نیست که چین تولید گازهای گلخانهای را متوقف میکند، بلکه بدان معناست که چین انتشار گازهای گلخانهای را تا حد امکان کاهش میدهد و مابقی انتشارات را با بهرهگیری از تکنولوژیهای سبز جذب میکند.
چین با سرعت بیشتری نسبت به هر کشور دیگری سبزتر می شود که عمدتاً به دلیل برنامه های جنگلداری این کشور برای کاهش فرسایش و آلودگی خاک طراحی شده است.
در نهایت جهان برای موفقیت در این زمینه به چین نیاز دارد. پروفسور دیوید تایفیلد از مرکز محیطزیست لنکستر میگوید: تا زمانی که چین کربنزدایی نکند، ما نمیتوانیم بر تغییرات آب و هوایی غلبه کنیم.
تجارت نیوز