آخرین تحولات مذاکرات بازگشت به توافق هسته ای؛
بیانیه نمایندگان مجلس برای رعایت خطوط قرمز نظام در مذاکرات وین
250 نماینده مجلس در نامهای در خصوص مذاکرات بازگشت ایران و آمریکا به توافقنامه هستهای برجام خطاب به ابراهیم رئیسی، نوشتند که "بدون اخذ تضامین لازم، متعهد به هیچ توافقی" نشوید. همزمان نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل نیز رسیدن به توافق را قریبالوقوع خوانده و هشدار داده است که این توافق "ضعیفتر" از توافقنامه قبلی است.
به گزارش بورس خبر به نقل از پارسینه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتشار بیانیهای از دولت خواستهاند بدون اخذ تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و همچنین تعهد اعضای برجام برای عدم استفاده از «مکانیسم ماشه» زیر بار توافق احیای برجام نرود.
در این بیانیه که روز یکشنبه اول اسفند با امضای ۲۵۰ نماینده مجلس منتشر شده، تاکید شده است که کشورهای غربی باید تعهد دهند همه تحریمهای هستهای، تروریسم، موشکی و حقوق بشر جمهوری اسلامی را لغو کنند و دولت ایران با رعایت خط قرمز، «بدون اخذ تضامین لازم، متعهد به هیچ توافقی» نگردد.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه، ۲۸ بهمن، گزارشی از پیشنویس ۲۰ صفحهای احیای برجام منتشر کرد که نشان میداد معافیت ایران از تحریمهای نفتی شامل گامهای اول نمیشود. توقف غنیسازی اورانیوم با غلظت بالاتر از پنج درصد از سوی ایران، آزاد کردن حدود هفت میلیارد دلار از داراییهای ایران و آزادی تمامی شهروندان غربی از زندانهای ایران، از دیگر نتایجی است که قرار است پس از احیای برجام عملی شوند.
نمایندگان از رئیسی خواستهاند که در توافقنامه احیای برجام ابتدا آمریکا نسبت به لغو تحریمها اقدام کرده "و بعد از راستیآزمایی، ایران به سراغ انجام تعهدات" خود برود.
در نامه نمایندگان آمده است که "آمریکا و نیز دنباله روان ضعیف و ذلیل آمریکا یعنی سه کشور اروپایی در طول ۸ ساله گذشته نشان داده اند که به هیچ تعهدی پایبند نبوده و از هر وسیله ممکن جهت ضربه وارد کردن به منافع ملت ایران" استفاده کرده و "باید از تجربه سابق درس عبرت بگیریم و با خط قرمز قراردادن منافع ملت ایران، بدون اخذ تضامین لازم، متعهد به هیچ توافقی با بدعهدان نگردیم
در پایان نیز نمایندگان مجلس نوشتهاند که براساس قانون اقدام راهبردی مجلس ابتدا دولت باید "انجام تعهدات از سوی طرف غربی در لغو تحریم ها به ویژه تحریم های نفتی و بانکی و برگشت پول صادرات ایران به صورت بانکی و بدون هیچ مشکلی را به مجلس گزارش کند و در صورت تایید و تصویب مجلس، می تواند نسبت به گام های کاهشی در زمینه هسته ای اقدام نماید".
از سوی دیگر وزیر خارجه یکشنبه اول اسفند در گفتگو با شبکه سیانان تاکید کرد ایران نسبت به دستیافتن به یک "توافق خوب" در مذاکرات احیای برجام در وین خوشبین است.
کریستین امانپور، مجری این شبکه بخشهایی از این مصاحبه را در صفحه شخصی خود در توئیتر منتشر کرد که مطابق آن حسین امیرعبداللهیان علت خوشبینی خود را "اراده جدی" دولت ابراهیم رئیسی برای رسیدن به یک "توافق خوب و فوری" عنوان کرد.
او چند روز پیش نیز درباره چشمانداز مذاکرات احیای برجام گفته بود: «برای ایران اگر توافق امروز در وین حاصل شود بهتر از این است که فردا این اتفاق بیفتد. برای رسیدن به توافق خوب عجله داریم، ولی در چارچوب مذاکرات منطقی و در چارچوب دستیابی به حقوق و منافع ملتمان.»
همچنین علی باقری، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات هستهای وین روز چهارشنبه گذشته گفته بود که طرفین بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شدهاند، وی با این حال اضافه کرد که این امر در نهایت بستگی به تصمیم طرف مقابل دارد.
باقری در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم، اما تا وقتی درباره همهچیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.»
رئیس تیم مذاکرهکننده ایران با هشدار نسبت به لزوم «واقعبینی» و عدم وجود «زیادهخواهی» طرف مقابل اضافه کرد: «زمان تصمیمگیری طرفهای مذاکراتی ما فرا رسیده است».
اظهارات باقری در حالی بیان میشود که روز گذشته وزیر خارجه فرانسه گفته بود این ایران است که باید تصمیمات سیاسی بگیرد و انتخابی روشن انجام دهد.
پیشتر آمریکا پایان ماه فوریه را به عنوان آخرین فرصت برای تعیین تکلیف مذاکرات هستهای ایران تعیین کرده و به صورت غیرمستقیم به تهران هشدار داده بود در صورتی که تا آن زمان گفتگوها به نتیجه نرسد، دیگر امکان احیای برجام وجود نخواهد داشت.
ساکی اضافه کرده است که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از یک تیم خواسته تا مجموعهای از گزینهها را آماده کنند تا در صورت احتیاج، به آنها مراجعه شود.