رقیه کدخدازاده، بورس خبر؛ درگیری میان اوکراین و روسیه، یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در رسانه های جهان است که معادلات آینده جهان و روابط بین الملل را در هاله ای از ابهام فرو برده است؛ تحولات اوکراین بسیار سریع پیش می رود و پیش بینی سرنوشت این بحران چندان ساده به نظر نمی رسد؛ همانطور که پیش بینی آغاز جنگ میان دو کشور دشوار بود. به جهت تداخل منافع و دخالت قدرت های جهان در شرق و غرب در بحران اوکراین به نظر می رسد که دامنه آثار و نتایج آن، بسیاری از مسائل و موضوعات در سطح بین الملل و جهان را تحت تاثیر قرار دهد.
امکان طولانی شدن جنگ و درگیری میان روسیه و اوکراین وجود دارد؟
«جهانگیر کرمی» عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس حوزه روسیه و قفقاز تصریح کرد: ممکن است ارتش اوکراین و نیروهای مردمی از خود مقاومت نشان دهند و جنگ طولانی و فرسایشی شود و اشغال اوکراین به درازا بکشد. سناریوی دیگر این است که پایتخت اوکراین در روزها و هفته های آینده سقوط کند و دولت مذاکره با روسیه را بپذیرد. سناریوی دوم محتمل تر است؛ حداکثر خواسته روسیه از این درگیری این است که اوکراین به نهادهای روسی و اورآسیایی مانند سازمان کشورهای مشترک المنافع، سازمان پیمان امنیت دسته جمعی و همینطور اتحادیه اقتصادی اوراسیایی بازگردد. اما روسیه یک خواسته حداقلی هم دارد و آن این است که اوکراین به عنوان یک کشور بیطرف و غیرنظامی باشد و تعهد بدهد که به هیچ طریقی تسلیحات غربی در این کشور مستقر نشوند. دیگر خواسته روسیه این خواهد بود که استقلال جمهوری های شرق اوکراین (شامل لوهانسک و دونتسک) را به رسمیت بشناسد. در این میان وضعیت های بینابینی هم قابل تصور است اما به نظر می رسد که در صورت نشستن دو طرف پشت میز مذاکره، روسیه این مطالبات خود را مطرح خواهد کرد.

تاثیر بحران اوکراین بر مذاکرات هسته ای ایران و ۴+۱ در وین
کرمی ابراز کرد: تحولات مرتبط با اوکراین تاثیر قابل توجهی بر این مذاکرات نخواهد داشت؛ مسئله برجام عمدتا به دولتهای ایران و آمریکا مربوط است و اراده حاکم بر دو کشور نیز، شکل گیری توافق است. بنابراین، مذاکرات وین، ارتباط مستقیمی با بحران اوکراین پیدا نمی کند. برخی در داخل کشور ممکن است محاسباتی در این زمینه داشته باشند مبنی بر اینکه، «در شرایط فعلی، ایران اولویت خود را در نزد غرب و آمریکا از دست بدهد. بنابراین، ضرورتی برای توافق وجود ندارد و ایران می تواند در آینده با دست بازتری با این موضوع برخورد کند.» اما به نظر من، این، نگاه یک اقلیت محدود است که حتی از اجماع لازم در دولت فعلی ایران برخوردار نیست.
استفان والت: غرب در حال خوابگردی به سوی جنگ اوکراین است
استفان والت، استاد روابط بینالملل دانشگاه هاروارد و ستوننویس فارنپالیسی، سردرگمی غرب در واکنش به بحران روسیه و اوکراین را «خوابگردی غرب به سوی جنگ بزرگ» توصیف میکند و مینویسد: من نمیفهمم رهبران غربی چگونه فکر میکنند که میتوانند این بحران را بدون دادن بخشی از آنچه روسیه در مورد این موضوع اصلی میخواهد، حل کنند. وقتی حریف شما برتری نظامی محلی دارد و بیشتر از شما به نتیجه اهمیت می دهد، حل یک اختلاف معمولاً مستلزم برخی تنظیمات از طرف شما است. این بحث درست یا غلط نیست؛ مسئله اهرم است.
حسینی: نقش آمریکا در جنگ اوکراین برای مردم تبیین شود
معاون پارلمانی رئیسجمهور گفت: در جنگ اوکراین میبینید چقدر مطالب نادرست را به مردم دنیا تلقین کردند، اینها باید تبیین شود و سواد رسانهای مردم بالا برود تا دیگر سردمداران غرب و پادوهای آنان نتوانند اشک تمساح بریزند.
وی تأکید کرد: آمریکای جنایتکار سردار و قهرمان ما را ناجوانمردانه ترور کرد ولی حالا ادعای دفاع از حقوق بشر را دارد. اینها باید برای مردم دنیا روشن شود.

زاخارووا: رویکرد پکن سنجیده است
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه، رویکرد پکن در موضوع اوکراین را سنجیده توصیف کرد. این اظهارنظر اشاره به برخورد چین در مواجهه با قطعنامههای ضد روسی دارد.
وی همچنین از آمریکا خواست در موضوع سفارتخانهها و دیپلماتها، اوضاع را وخیمتر از حد فعلی نکند.
این دیپلمات روس همچنین ابراز امیدواری کرد که مذاکرات با اوکراین منجر به بازگرداندن صلح به دونباس و بازگشت همه مردم به زندگی صلح آمیز شود.
دومین دور از مذاکرات روسیه-اوکراین به میزبانی بلاروس از ساعتی پیش آغاز شده است.
وزارت خارجه روسیه پیشتر در سطوح مختلف یادآوری کرده بود که چشم اندازی برای این گفتگوها وجود دارد و میتوان به راه حلی برای فرونشاندن بحران دست یافت.
با این حال، ادعا میشود که امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، از گفتگوی تلفنی ۹۰ دقیقهای خود با همتای روس نتیجه دلگرم کنندهای نگرفته و از انتظار برای وخیمتر شدن اوضاع سخن گفته است.
یک منبع وابسته به کاخ الیزه هم مدعی شده که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به دنبال تصرف کل خاک اوکراین است.
وزیر خارجه سوریه: آمریکا برای طولانی کردن بحران اوکراین تلاش میکند
وزیر خارجه سوریه ضمن انتقاد از اقدامات تنش زای ایالات متحده آمریکا، گفت: آمریکاییها تمام تلاش خود را برای طولانی کردن بحران اوکراین به کار بسته اند. اگر بحران اوکراین طولانی شود، مسئولیت آن متوجه آمریکا و کشورهای غربی است.
این شخصیت سوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به حضور آمریکاییها در شرق سوریه گفت: آمریکا با حمایت از گروههای تروریستی و نیز گروه «قسد» تلاش میکند تا منابع و ثروتهای سوریه در محور شرقی را به یغما ببرد.
پیشتر «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به صورت تلفنی با «ولادیمیر پوتین» همتای روسی خود گفتگو کرده بود. رئیس جمهور سوریه در این تماس تلفنی از عملیات نظامی روسیه در اوکراین حمایت کرد. او خطاب به پوتین گفت: از آنجایی که عملیات نظامی روسیه در اوکراین با هدف حمایت از غیرنظامیان در دونباس انجام میشود، دمشق از آن حمایت میکند.
اسد همچنین اقدامات تحریک آمیز آمریکا و کشورهای غربی علیه روسیه را محکوم کرد و گفت: این دست اقدامات آمریکا و کشورهای غربی تنها موجب بی ثباتی میشود. در ادامه، پوتین از مواضع اسد در قبال عملیات نظامی روسیه در اوکراین تشکر و قدردانی کرد.