رقیه کدخدازاده، بورس خبر؛ وام فوری گرفتن یکی از راه هایی است که از قدیم الایام برای کمک به هزینه های زندگی در هر زمینه ای گرفته می شده.امروزه شرایط گرفتن وام فوری در هر بخشی متفاوت است. از این وام ها می توان به وام فوری مسکن، ازدواج، درمان و غیره اشاره کرد. متقاضیان هر کدام از این وام ها با ارائه مدارک خاص میتوانند به بانک و مراکز معرفی شده بروند و وام فوری خود را دریافت کنند.
طی یک سال گذشته یکی از طرحهای دولت برای حل مشکل ضامن برای وامگیرندگان این بوده که در بخش ضمانت وام تسهیلگری رخ دهد.
بارها دولت روی وام فوری با کارت یارانه تاکید کرده که در واقع نوعی وام بدون ضامن است.
در این روش متقاضی میتواند با به گرو گذاشتن کارت دریافت یارانه خود وام فوری بگیرد، در جریان دریافت وام پروسه پیدا کردن و ارائه ضامن موجب زمانبر شدن دریافت وام میشود. با حذف این مرحله وامگیرندگان زودتر به پول میرسند.
در حال حاضر بیشترین یارانه را احتمالا یک خانواده پنج نفره دریافت میکند، مبلغ یارانه معیشتی بنزین این خانوار ۲۰۵ هزار تومان است و آنها ۲۲۷ هزار تومان نیز یارانه نقدی دریافت میکند.
به جز مواردی که دولت تکلیف میکند، میانگین زمان برای بازپرداخت وامهای بانکی سه سال یعنی ۳۶ ماهه است. هچنین نرخ سود مصوب برای تسهیلات بانکی ۱۸ درصد است.

مبلغ وام چقدر است؟
از آنجایی که اگر قرار باشد کارت یارانه آنها به عنوان وثیقه در اختیار بانک باشد، مبلغ یارانه فقط نیمی از قسط یک وام ۲۵ میلیون تومانی را پوشش میدهد. چرا که مبلغ قسط یک وام ۲۵ میلیون تومانی با سود ۱۸ درصد و اقساط ۳۶ ماهه، ۹۰۳ هزار تومان برآورد میشود اما مبلغ کل یارانه دریافتی یک خانوار پنج نفره ۴۳۲ هزار تومان است،
حتی ممکن است که بانک فقط تا مبلغی وام بدهد که مبلغ یارانه بتواند اقساط را پوشش دهد. خانواری ۴۳۲ هزار تومان یارانه میگیرد میتواند وام ۱۲ میلیون تومانی دریافت کند. این در حالی است که تعداد اعضای بسیاری از خانوارهای یارانهبگیر کمتر از پنج نفر است و برخی فقط یارانه نقدی را دریافت میکنند.
با توجه به شرایطی که وجود دارد احتمالا بانکها برای پرداخت وام فوری با کارت یارانه سختگیری بیشتری کنند، مگر این که ضامن هم به آن اضافه شود یا مبلغ وام کمتر از ۱۰ میلیون تومان باشد.
وام فوری 100 میلیون تومانی
برای گرفتن این وام فوری، که سقف آن تا 15 میلیون تومان و باز پرداخت 36 ماهه است، تنها وجود یک ضامن معتبر کافی است. البته ناگفته نماند که گاهی بنا به صلاحدید رئیس شعبه، تعداد ضامن ها ممکن است به دو نفر افزایش یابد. میزان سودی که برای این تسهیلات از متقاضیان گرفته می شود متغیر است به این معنا که این مبلغ کارمزد ممکن است در شهرهای مختلف بالا و پایین برود و به صورت مستقیم با تعرفه بانک ملی تعیین می شود.
وام فوری با کارت یارانه یکی از طرحهایی است که دولت برای تسهیلگری در پرداخت وام آن را مطرح کرده است.
بودجه ۱۴۰۱ زیر فشار شدید مالی رفت؟
به نظر میرسد تصمیمات عجیب و غریب مجلس، آن هم در شرایطی که اقتصاد کشور با کسری شدید بودجه روبهرو است، سال آینده دولت را زیر بار فشار مالی شدید خواهد برد. این در شرایطی است که بارها از زبان نمایندگان هشدار داده میشد که میزان کسری بودجه وحشتناک است. در همین راستا، مرکز پژوهشهای مجلس نیز چندی پیش در گزارشی اعلام کرد که کسری بوجه ۱۴۰۱ بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
تصمیماتی چون افزایش وام ازدواج، افزایش ۳ برابری یارانهها، وام فرزندآوری، از آن دسته تصمیماتی است که بار مالی زیادی را متوجه بودجه سال آینده خواهد گرفت؛ اتفاقی که در ابتدا با فشار به بانکها و در نهایت تورم سفره خانوار روبهرو خواهد شد.

وام ازدواج ۱۵۰ میلیون تومان شد
مجلس در حالی وام ازدواج را در بودجه سال آینده افزایش داده که مبلغ وام ازدواج در سال ۱۴۰۰، برای افراد زیر ۲۵ سال ۱۰۰ میلیون تومان و برای افراد بالای ۲۵ سال، ۷۰ میلیون تومان بود.
براساس مصوبه اخیر مجلس برای بودجه سال ۱۴۰۱، وام ازدواج زوج های جوان در سال آینده ۱۵۰ میلیون تومان شد.
طبق این مصوبه، تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای هریک از زوجهایی که تاریخ ازدواج آنها بعد از یکم فروردین ۱۳۹۷ بوده، ۱۲۰ میلیون تومان و با دوره بازپرداخت ۱۰ ساله است.
تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای زوجهای زیر بیست و پنج سال و زوجههای زیر ۲۳ سال نیز ۱۵۰ میلیون تومان خواهد بود.

وام فرزندآوری اضافه شد
تسهیلات تکلیفی دیگری که به بانکها در سال آینده تحمیل خواهد شد، وام قرضالحسنه فرزندآوری است. براساس مصوبه مجلس، وام قرضالحسنه فرزندآوری به ازای فرزند اول ۲۰ میلیون تومان، به ازای فرزند دوم ۴۰ میلیون تومان، به ازای فرزند سوم ۶۰ میلیون تومان، به ازای فرزند چهارم ۸۰ میلیون تومان، به ازای فرزند پنج و به بعد ۱۰۰ میلیون تومان شد. در این میان، برای تولد فرزندان دوقلو و بیشتر به ازای هر فرزند یک وام تعلق میگیرد و ترتیب تولد لحاظ میشود.
بر همین اساس، بانک مرکزی مکلف است از محل مانده سپردههای قرضالحسنه و نصف سپردههای قرضالحسنه جاری شبکه بانکی، این تسهیلات را با اولویت نخست ازدواج و فرزندآوری از طریق بانکهای عامل تأمین کند.
بانکها مکلفند مبتنی بر اعتبارسنجی متقاضیان، حداکثر با أخذ سفته از متقاضی و یا یک ضامن معتبر به پرداخت تسهیلات اقدام کنند.