مهشید عبادی، بورس خبر؛ در طول سال هاى 1355 الى 1375 در کشور، جمعاً حدود شش میلیون شغل ایجاد شده یعنى حدود 300 هزار شغل در سال، که حدود 370 هزار نفر یعنى 3/6 درصد آن، در بخش کشاورزى و 5/1 میلیون نفر یعنى 3/25 درصد آن در صنعت و 9/3 میلیون نفر معادل 4/68 درصد آن در بخش خدمات جذب شده اند.
از این تعداد، بیش از 3/5 میلیون نفر در شهرها و حدود 600 هزار نفر در روستاها مشغول به کار بوده اند.
آمارها نشان مى دهد که 95 درصد جمعیت 29 ـ 15 ساله کشور باسواد هستند. این موضوع موجب تغییر نیازها و نیز افزایش عرضه نیروى انسانى مى گردد.
سهم زنان در این فرایند، 10 درصد و سهم مردان 90 درصد بوده است. پیش بینى عرضه نیروى کار در برنامه دوم به طور متوسط، سالانه 500 هزار نفر و در مجموع 5/2 میلیون نفر بوده و عرضه کار در برنامه سوم به طور متوسط، سالانه 700 هزار نفر پیش بینى شده است. یعنى در مجموع، 75/3 میلیون نفر.
بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیرویکار پاییز ١٤٠٠ نرخ بیکاری افراد ١٥ ساله و بیشتر نشان میدهد که ٨,٩ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند.
بررسی نرخ بیکاری گروه سنی۱۸تا۳۵ساله نشان میدهد که در پاییز۱۴۰۰ از میان جمعیت فعال در این گروه سنی ۱/۱۶درصد از جمعیت این گروه سنی بیکار بودهاند.
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل ( پاییز ١٣٩٩) ، ٠.٥ درصد کاهش یافته است.
در پاییز ١٤٠٠، به میزان ٤٠,٩ درصد جمعیت ١٥ ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بودهاند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ١٣٩٩) ٠.٥ درصد کاهش یافته است.
جمعیت شاغلین ١٥ ساله و بیشتر در این فصل ٢٣ میلیون و ٥٣٥ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٢٢ هزار نفر افزایش داشته است. همچنین بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان دهنده این است که در پاییز امسال، بخش خدمات با ٤٩,٩ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده و در مراتب بعدی بخشهای صنعت با ٣٤,٧ درصد و کشاورزی با ١٥.٤ درصد قرار دارند.
با توجه به آمارهای اشتغال نرخ بیکاری رابطه مستقیمی با قشر جوان دارد یعنی از میان آمارهای اعلامی، جوانان سهم عظیمی از جامعه بیکاران را به خود اختصاص داده اند.
در همین راستا بورس خبر به گفتگو با چند جوان جویای کار پرداخت.

شهروندی با اشاره به بیاهمیتی وزارت کار نسبت به قشر جوان، گفت:
بنده با وجود اینکه تحصیل کرده ام و واجد شرایط دریافت کار در ادارات هستم اما متاسفانه با وجود برخی کارشکنی ها و شرایط موجود تا الان موفق به استخدام نشدهام.
توقع من از دولت این است که به ما جوانان اهمیت بدهند زیرا قشر عظیمی از جامعه را جوانان تشکیل میدهند و بدون شک با میدان دادن به آنها نتیجه میگیرند.
جوان دیگری ضمن بیان اینکه شرایط اقتصادی موجود مناسب کارآفرینی نیست، افزود:
با وجود این شرایط یعنی تحریم ها و از طرفی افزایش تورم اکثر مردم از
لحاظ اقتصادی فقیرند به طوری که نمیتوانند مایحتاج یک خانواده را فراهم کنند اما با این حال دولت توقع کارآفرینی از همه اقشار خصوصا جوانان را دارد که با وجود مشکلات حال حاضر درخواست دور از انتظاری است، من به عنوان یک جوان فقط میتوانم دنبال کار باشم که متاسفانه این خواسته حداقلی هم تا الان برآورده نشده.
فرد دیگری در راستای صحبت های شهروندان، عنوان کرد: به علاوه مشکلات موجود روند استخدام در ادارات هم دردسر محسوب میشود یعنی آنقدر پروسه اداری طولانی است که وقتی برای استخدام به اداره یا نهادی اقدام میکنیم باید درگیر مسائل این چنینی شویم که هم وقت مارا میگیرد و هم به نتیجه نمیرسیم، با وجود این مشکلات جوان از کار کردن دلسرد میشود و بودجه ای هم برای کارآفرینی ندارد.
با تسهیل گری در استخدام جوانان و کاهش تورم و ایجاد کارآفرینی میتوان نرخ بیکاری را تا حدی کاهش داد و بستری برای ایجاد اشتغال جوانان ایجاد کرد.