به گزارش بورس خبر، تابستان 98 بود که خبر واگذاری سهام بانک رفاه به دولت با اعتراض شدید جامعه کارگری و بازنشستگان مواجه شد. رئیس جمهور وقت به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهلت داد که تا پایان شهریور ماه همان سال، سهام بانک رفاه کارگران را در بورس عرضه کند که با واکنش سازمان تامین اجتماعی مواجه شد و این سازمان از مجلس خواست تا با تصویب طرحی، بانک رفاه را از شمول اصل 44 قانون اساسی خارج کند.
بانک رفاه کارگران در سال 1337 از محل اندوختهها و ذخایر بیمه عامل برای خدمات رسانی در کنار واحدهای بیمهای و درمانی سازمان تامین اجتماعی ایجاد شده و هیچ زمان، هیچ دولتی نقشی در تکوین و افزایش سرمایه آن نداشته است .
حالا پس از سالها، واگذاری سهام بانک رفاه کارگران به بخش خصوصی برای سازمان تأمیناجتماعی و بیمهشدگان و مستمریبگیران آن، مشکلات متعددی به وجود خواهد آورد. در شرایطی که سازمان تامین اجتماعی با انباشت بدهیهای دولت و صندوقهای بازنشستگی با ناترازی و ورشکستگی مواجه است، واگذاری این بانک مشکل بزرگی در پرداخت حقوق بازنشستگان به وجود می آورد و به بحران موجود دامن می زند.
بانک رفاه نقش حکمرانی سازمان تامین اجتماعی را دارد
«میرهاشم موسوی» مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی نیز از بانک رفاه به عنوان بانک تخصصی حکمرانی تامین اجتماعی و بانک خاص نظام بیمههای اجتماعی در کشور نام برده و در انتقاد به این واگذاری اظهار کرد: نقشی که بانک رفاه در حکمرانی تأمیناجتماعی دارد، باید در شبکه بانکی و نظام اقتصادی به رسمیت شناخته شود. بانک رفاه کارگران صرفاً یک بانک تجاری و توسعهای نیست، این بانک با خدمات شایسته و مطلوبی که به اقشار مختلف جامعه بهویژه کارگران، بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمیناجتماعی ارائه میدهد در تولید سرمایه اجتماعی نقش مهم و اساسی به عهده دارد.
درخواست حمایت رهبری برای مخالفت با واگذاری بانک رفاه
معاون اقتصادی سازمان تامین اجتماعی نیز چندی قبل در خصوص این واگذاری تاکید کرده که بانک رفاه یک بانک تخصصی و متعلق به حق الناس کارگران و بازنشستگان است و ما برای حفظ آن در حال نامه نگاری و درخواست حمایت از از سوی رهبر معظم انقلاب و دفتر ایشان هستیم .
رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی در این خصوص اعلام کرد: داراییهای سازمان تأمیناجتماعی خط قرمز بازنشستگان است و از این حیث، واگذاری بانک رفاه به هیچ عنوان برای بازنشستگان پذیرفتنی نیست. بازنشستگان، بزرگترین مشتری بانک رفاه هستند و وجود این بانک به بازنشستگان درباره دریافت حقوق و تسهیلات اطمینان خاطر میدهد. از این جهت حتی اگر بنا به واگذاری باشد، سهام این بانک باید به بازنشستگان واگذار شود.
فعالان حوزه کارگری هم معتقدند که با عرضه سهام بانک رفاه در بورس و وجود مشتری برای آن، سهام دارای صاحبان جدیدی خواهد شد که ممکن است نه درد کارگران و بازنشستگان را درک کنند و نه با رسالت های سازمان تامین اجتماعی آشنا باشند.
خالی شدن دست تامین اجتماعی برای پرداخت مستمریها
بر اساس این گزارش، سازمان تامین اجتماعی به 45 میلیون بیمهشده خدمات میدهد. بسیاری از این خدمات از طریق عاملیت بانک رفاه صورت میگیرد که اگر مالکیت بانک رفاه از اختیار سازمان خارج شود، در خدماترسانی اختلال به وجود میآید؛ اختلالی که به سادگی قابل کنترل نیست. با این واگذاری، پرداخت مستمری بازنشستگان با مشکل مواجه یا پرداخت وام و خدمات رفاهی متوقف میشود. توقف خدماترسانی به ۴۵ میلیون نفر، سازمان تامین اجتماعی را با چالش عظیمی مواجه خواهد کرد و بانک رفاه کارگران نیزدیگر نمیتواند به بیمهشدگان، مستمریبگیران و کارفرمایان خدماتی از قبیل «افتتاح حساب متمرکز جهت پرداخت مزایای نقدی تأمیناجتماعی، پرداخت میلیونها فقره مستمری و مقرری و دریافت میلیونها فقره فیش حق بیمه به صورت ماهانه، پرداخت مقرری بیمه بیکاری، پرداخت سالیانه میلیاردها ریال تسهیلات» ارائه دهد.
علاوه بر این بانک رفاه کارگران که دولت تمایل به دستیابی به آن و واگذاری سهامش را دارد انبوهی از وظایف امدادی و حمایتی دیگر را تحت پوشش قرار می دهد که حمایت مالی برای تجهیز آسایشگاههای دولتی سالمندان مانند کهریزک تهران، کمک به بیماریهای خاص ازجمله کمک به بیماران کلیوی، تالاسمی و سرطانی، حمایت از هنرمندان صنایع دستی، طرح پلاکدار کردن بیماران دیابتی، حمایت از فعالیتهای فرهنگی در مدارس، همه و همه بخشی از تکالیف و وظایف تبدیل به عرف شده بانک رفاه کارگران در سالهای اخیر بوده است .
اگر بانک رفاه واگذار شود، تکلیف سازمانی با این همه پرداخت روشن نیست، چراکه امروزه هیچ سهامدار یا شخص ثالثی در بانک رفاه کارگران وجود ندارد و سازمان تأمیناجتماعی مسئولیت همه این امور و اختیار کامل در این حوزه را برعهده دارد و طبیعتاً با واگذاری سهام بانک رفاه این اتصال و پیوند، تعامل و ارتباط نزدیک بین سازمان و بانک رفاه از بین میرود و مشکلات بدون راهحلی پدیدار میشود.
بورس خبر